Ismerd meg közelebbről borainkat!

Apa és fia a 2000-es évek elején szeretett bele a Dörgicsei-medence csodálatos világába..

Éveken keresztül keresték az ideális területet a környékén, hogy őseikhez hasonlóan a szőlővel és a borral tudjanak foglalkozni. A keresés eredményeképpen végül 2020-ban a Halomhegyi-dűlőben mind a pince, mind saját telepítésű ültetvényük olyan állapotba került, hogy el tudták készíteni első saját boraikat. Céljuk olyan tételek előállítása, amiket nem csak családjuk és barátaik, de ők maguk is örömmel fogyasztanak.

Balatonfüred-Csopak Borvidék

A terület klímája szélsőségektől mentes, kiegyenlített. A viszonylag enyhe telet korai kitavaszodás követi, a nyár nem túl forró, utána többnyire hosszú, derűs, száraz ősz jön. A szőlőműveléshez amúgy is kiváló klímát még a nagy tömegű víz temperáló hatása is javítja. A felszíni párolgás következtében itt mindig egy kicsit páradúsabb a levegő.

A borvidék talaja rendkívül változatos. A legidősebb képződmény a szilur korabeli kristályos pala, a fillit. A permi vörös homokkövön, triász mészkövön, dolomiton, bazalton, bazalttufán, pannon homokon, márgán erdőtalajok különböző fajtái, például a rendzina rétegződnek. 

A borvidék különleges látványa a szokatlanul vörös erdőtalaj, aminek létrejötte a magas vasoxid és kovasav tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. Talajaira a magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalom a jellemző. A csopaki és balatonfüredi borok jellegzetes, markáns savtartalma ennek a gazdag kőzet- és talajösszetételnek köszönhető, azon belül is első sorban a mészkőnek.